......................TR.TR... ENG... KÜRTÇE

Orhan Doğan Cizre’de Mezar Başında Anıldı. PDF Yazdır E-posta
Yazar Administrator
Cuma, 30 Haziran 2017 21:24

Kürt Siyasetçisi ve barış insanı Orhan Doğan aramızdan ayrılışının 10. yılında,  29 Haziran 20017 Perşembe günü mezarı başında anıldı.  Anmaya ailesinin ve siyasi arkadaşının yanı sıra10 yılık cezaevi yaşamı sonrasında Birlikte barış çalışmasını yürüttüğü çalışma arkadaşları ve dostları katıldı.

Anma, Cizre’de dini geleneğin bir gereği olarak hazır bulunan hocanın dua okumasıyla başladı.

Anmaya Barış  Vakfı’nın davetiyle Türkiye Barış Meclisi kuruluş çağrılarından eski bakan Ziya Halis ve TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı;  Türkiye Barış MeclisiOrhan Doğan Barış Ödülü jüri üyelerinden Gülten Kaya ve emekli Fizik Prof. Ayşe Erzan, 2013 yılı Orhan Doğan Barış Ödülü sahibi Kardeş Türküler solisti Feray Öney;  2014 yılı Barış Ödülü sahibi İHD Eşbaşkanı, avukat Eren Keskin; Barış Vakfı Genel Sekreteri Hakan Tahmaz, Vakıf kurucularımız Doktor Ekrem Bilek ve  KHK mağduru Doç. Cuma Çiçek;TBMM Başkan Vekili ve HDP  İstanbul milletvekili Pervin Buldan,  aile dostları Ayşe Semiha Baban, Ümit Kıvanç, Yıldırım Türker,  VivetKanatti, Beysun Mert,  Faruk Bildirici, Cezaevi arkadaşı Selim Sadak, Cizre HDP,  DBP  ve  sivil toplum örgütleritemsilcileri, eski belediye başkanı Aydın Boydak ve Cizreli dostları katıldı.

Törende ev sahibi sıfatıyla Genel Sekreterimiz Hakan Tahmaz kısa konuşmasında: Orhan kardeş 10 yıl sonra yanı başımdayız.  Bugün Cizre'ye, senin değerlerinin en fazla lazım olduğu bir zamanda geldik. İnsan olmanın en kıymetli olduğu bir zaman diliminde buradayız. İstanbul'dan Ankara'dan kıymetli dostların, mücadele arkadaşların var. Senin son sözlerini hatırlayarak buraya geldik. 22 Temmuz 2007 seçimleri çalışmasında, en son Doğubeyazıt’taki konuşmanda halktan 'Biz barışı bu topraklara getiremedik, özür diliyorum” demiştin. Şimdi özür dileme sırası bizde. On yıldır senin bıraktığın mirasa sahip çıkarak, mücadele ediyoruz. Ancak ne yazık ki senin değerlerine, senin idealine yakışır bir Cizre, yakışır bir Türkiye, yakışır bir bölge yaratma konusunda sınıfta kaldık. Senden biz de özür diliyoruz. Başaramadık, bu topraklarda barışı yeşertemedik.  Şunu bil ki dost, senin bu ilkelerini, barış idealini yaşama geçiremediğimiz için rahat değiliz, boynumuz bükük. Ama bu yoldan geri dönmeyeceğiz. Bu topraklarda Kürtlerin hafızasını silmeye, yok etmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Barışı, insani değerleri, hakları savunmaya ısrarla devam edeceğiz.”

Burada çok kıymetli dostlarımız var. Senin adına ilk kez Türkiye'de barış ödülü verdiğimiz zaman bu ödülü takdim eden sevgili Yaşar Kemal ağabeyimiz, çınarımız, Orhan Doğan’ın dostu şimdi aramızda yok. Ama onun boşluğunu dolduracak kıymetli ablamız, eşi Ayşe Baban aramızda. Şimdi o burada seni anmaya gelen herkes adına birşeyler söyleyecek" diye konuştu.

Ayşe Semiha Baban ise, Yaşar Kemal'in Orhan Doğan’ın kızı Ayşegül Doğan’ın  hazırladığı,   Orhan Doğan’ın yaşamının anlatıldığı  kitaba  yazdığı önsözden  bir bölüm okudu.  Yaşar Kemal’ın "Orhan Doğan, başka bir insan. Bu çağda böyle bir insan beklemiyordum. Kendinden çok başkalarını düşünen az insandan biriydi. Kendisinden hemen hemen hiç söz etmiyor, hep sevdiği, saygı duyduğu insanlardan bahsediyor, onlarla da tanışmamı istiyordu. Onlar dediklerinden daha hoş, daha iyiydiler. İyi bir insanın yanında kötü biri duramaz. Bu benim gençliğimden beri inancımdır. Orhan Doğan, yalnız Doğubeyazıt'ta değil, Fırat'ın ötesinde de değil, Türkiye'nin birçok yerinde tanınıyor, seviliyordu. Büyük bir avukattı. Avukat dışında geniş bir kültüre sahipti. Kürt kimliği ile meclise katılan bir vekildi. Onun meclis konuşmaları tarihe geçecek gibiydi. Mahkeme savunmaları da öyledir. Bu sözlerime itiraz edecek insanlar olacak varsın öyle olsun” cümlelerini okudu.

Tören sonrası Orhan Doğan’ın ailesinin evinde akşam yemeği ve sohbet toplantısı düzenlendi.

Salı, 17 Ekim 2017 15:09 tarihinde güncellendi

Temel Güç Joomla!. Designed by: joomla templates web hosting Valid XHTML and CSS.